[...] litrowe tez z zimnego tłuczenia i kolor jest jaśniejszy a smak jest prawie bezsmakowy i serio sporo go pije obcenie. Co do rzepakowego ... za dużo ma O-6 co jakwiadomo obniża poziom O-3 we krwii. Dla mnie istotne 3 oleje to lniany zimnotłoczony, oliwa i smalec do smażenia długotrwałego, choć nie smaze nic ostatnio tylko picze , griluje, gotuje.
hmm, na bazie czego wiec robione sa wszystkie sosy do spaghetti? chyba nie smalcu? oliwa jest zdecydowanie najlepsza do smazenia ze wszystkich olejow roslinnych z powodu minimalnej ilosci wielonienasyconych kewasow tluszczowych. moj dylemat polega bardziej na tym czy wybrac oliwe extra vergin czy zwykla rafinowana.
ja nie powiedzialem ze baza sosow jest oliwa. to bylo pytanie a co do oleju sojowego czy kukurydzianego to chyba gorszy pomysl do smazenia od oliwy... zobacz ile maja tluszczow wielonienasyconych te oleje Zmieniony przez - Sachem w dniu 2005-02-23 19:17:29
Do smażenia daj smalec, ew. masło. Najlepiej postaraj się całkowicie wyeliminować smażenie na rzecz gotowania na parze, pieczenia czy grillowania. Oliwa z oliwek do polewania na warzywa czy ryż jest jak najbardziej okej.
Słonecznik wymień na inne źródła tłuszczy (np. awokado, olej kokosowy - notabene super do smażenia np.) Pamiętaj by w posiłku nie miał mniej jak 20g białka (pełnowartościowego, więc jaja, ryby, mięso) dodatkiem możę byc nabiał. Poza tym nie wygląda źle ;-) Czasem wrzućcie też tłustszą rybę, mięso .
[...] zdecydowanie warto jest zwrócić uwagę na daty takiego tematu. Jeżeli jednak już temat został poruszony, ponownie, to w sytuacji, gdy nie mamy do dyspozycji sprzętu do smażenia/gotowania/pieczenia, to zawsze warto zaopatrzyć się w gotowe posiłki, które można bez problemu spożywać bez podgrzewania. Np. coś takiego: [...]
[...] liczbą składników. Biedronkowe są głęboko mrożone. Białko w proszku przy tej ilości białka, które powinienes spożywać to niepotrzebne, chyba ze jako dodatek. Skłoniłabym się do ograniczenai liczby posiłków. masło roślinne wymień na jakieś które ma minimum 82% tł, (jeśli chodzi o smarowanie) do smażenia olej kokosowy, albo klarowane masło.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] + miecho + warzywa i oliwa 3. dla czego suchy ryz? masz mieso, około treeningowo mniej tłuszczy, i zdrowiej jest piec/grilować/gotować/dusic mieso niz smazyć, oliwa nie nadaje sie do smażenia 4. głównie węgle ale zloózne + źródło białka od razu po trn możesz dać tego banana ale do 1h po trenie normalny posiłek z wegli złozonych mięcha i warzyw
Każdy produkt wliczasz oddzielnie - czyli tłuszcz którego używasz do smażenia i składniki które są na nim obrabiane. W Twoim menu nie ma omega-3, mało kwasów tłuszczowych jednonienasyconych MUFA, ogólnie deficyt zdrowych tłuszczy: oliwa , orzechy, ryby, awokado, nasiona, żółtka jaj etc. Dieta monotonna, mało warzyw - uboga w antyoksydanty, [...]
Właśnie nie wiem czy zastój czy stoi, teraz pokazuje 75,5 codziennie rano, a jakis czas temu pokazywalo 74.8 nawet,ale to chyba dlatego ze olalem weekend i jadlem smieci. Musiałbym z tydzień poczekać pewnie czy stoi czy rusza w dół, interwały, coś konkretnego, bo z kondycja słabo i chyba robilbym je zle? Na rowerze lubie jezdzci choc co prawda [...]
1,5g białka 1g tłuszczy a resztę wbić z węgli? Nie za dużo wyjdzie? co do smażenia właśnie kupiłem grila elektrycznego, więc smażenie odpada. Aeroby orbitrek 3x w tygodniu planuje. Czyli trening siłowy odpuszczamy, jedziemy tylko aero?
Ogólnie mocno aktualny i dyskusyjny temat jeśli chodzi o wybór tłuszczu do smażenia. Jak zostało wspomniane, oliwa z oliwek extra virgin z dobrego źródła, olej kokosowy. Jeśli ktoś ma dostęp do sprawdzonego rzepakowego to też będzie git, ale rozmawiając o powszechnie dostępnych kujawskich itp. - to sam sposób ich przechowywania, opakowania [...]
Tak, powinieneś wliczać do wszystkiego co smażysz, jednak tak jak ktoś napisał wyżej - warto przemyśleć ilości tłuszczu, które dajesz do smażenia - zdecydowanie nie potrzeba go aż tyle.
co do wklejonego przez Ciebie PAMu do smażenia - ja nie polecam śmierdzi starą rybą i brzuch po nim boli jak chcesz to Ci go odstąpie, z 3/4 puchy jeszcze jest